NBS: Rast spotrebiteľských cien bol v decembri nižší, než sa očakávalo

30.01.2013 Bratislava

Bratislava 30. januára (TASR) - Spotrebiteľské ceny rastú na Slovensku pomalšie, ako očakávala Národná banka Slovenska (NBS). Medziročná miera inflácie (HICP) v decembri 2012 mierne spomalila z 3,5 na 3,4 %. Jej dynamika bola mierne nižšia, ako boli očakávania banky, a to najmä v dôsledku vývoja cien priemyselných tovarov bez energií a potravín. Informovala o tom dnes NBS.

Počas celého roka 2012 sa priemerná miera inflácie spomalila na 3,7 % zo 4,1 % v roku 2011. Stalo sa tak najmä z dôvodu pomalšieho rastu cien energií a potravín. Index spotrebiteľských cien (CPI) v decembri 2012 klesol oproti predchádzajúcemu mesiacu o 0,1 % pri stagnácii regulovaných cien a poklese jadrovej inflácie o 0,1 %. Medziročná dynamika spotrebiteľských cien dosiahla vlani v decembri 3,2 %.

Ceny priemyselných tovarov poklesli v roku 2012 aj počas vrcholiacej vianočnej sezóny. Stalo sa tak pod vplyvom obmedzeného spotrebiteľského dopytu a relatívne silného konkurenčného prostredia. "Klesli ceny tovarov pre osobnú starostlivosť, ceny motorových vozidiel, nábytku a obuvi," konštatovala NBS.

Ceny potravín v decembri vo všeobecnosti stagnovali. Na jednej strane síce rástli ceny zeleniny a ovocia, ale na druhej strane ceny spracovaných potravín zaznamenali mierny pokles. "Aktuálny vývoj cien ropy sa pravdepodobne premietol do poklesu cien energií, konkrétne do cien pohonných látok," uviedla centrálna banka.
 

Vyberte región